O Studijskom Programu Ekonomije

Ekonomija je nauka koja proučava način na koji društvo organizuje upotrebu ograničenih sredstava poput vremena, novca i fakotra proizvodnje uključujući rad, prirodne resurse i kapital. U savremenom svijetu, sredstva ne mogu biti organizovana putem centralnog planiranja već putem saradnje velikog broja domaćinstava i kompanija. Ekonomisti proučavaju proces donošenja odluka vezanih za kupovinu, štednju i investicije. Cilj našeg programa je da, kroz svoj multidisciplinarni pristup, pripremi studente da misle poput ekonomista, koriste relevantne tehnike kako bi analizirali ekonomske probleme te donose zaključke o njima.

Na dodiplomskom studiju, studenti stiču znanja o osnovnim konceptima mikroekonomske i makroekonomske teorije. Pored toga, oni koriste kvantitativne metode obrade podataka uz upoznavanje sa relevantinm finansijskim predmetima. Po završetku prvog ciklusa studija na našem programu, student ostvaruje zvanje: Bakalaureat ekonomije. Nastavni plan je dostupan ovdje.

Na master studiju, nudimo tehnički i iscrpan pristup neophodan za profesionalne ekonomiste. Cilj nam je proširiti znanja o ekonomskoj teoriji te njihovu primjenu kroz intenzivni jednogodišnji program usredotočen na mikroekonomskim i makroekonomskim teorijama te ekonometriji. Težimo da studentima omogućimo sticanje znanja iz ekonomije neophodnih za nastavak studija na doktorskom (Ph.D.) nivou. Po završetku drugog ciklusa studija, student ostvaruje zvanje:  Magistar ekonomije. Nastavni plan je dostupan ovdje.

Na doktorskom (Ph.D.) nivou, pripremamo studente za akademiju i nastavak istraživanja na polju ekonomije. Naši predmeti dizajnirani su tako da omoguće studentima izvođenje zahtjevnih i naprednih istraživanja. Glavna područja specijalizacije uključuju mikroekonomiju, makroekonomiju i finansije. Po završetku trećeg ciklusa studija, student ostvaruje zvanje: Doktor ekonomskih nauka. Nastavni plan je dostupan ovdje.

Program ekonomije omogućava studentima opširna znanja iz polja ekonomije, finansija i biznisa. Na taj način, diplomanti su spremni za rad u bankama, finansijskim institucijama, vladinim institucijama, nevladinim organizacijama i ostalim lokalnim i stranim kompanijama. Ovaj program stvara čvrste temelje za nastavak obrazovanja u ekonomiji ili drugim bliskim poljima.